Cel mai popular sandwich al lumii este insasi celebrul hamburger. Preparatul culinar care introduce o chiftea de carne intre doua felii de paine sau intr-o chifla este mai mult decat un simplu aliment, este o veritabila icoana a culturii sociale. Expertii istorici au dezbatut decenii la rand originea burgerului, americanii afirmand ca ei au creat primii acest sandwich in anii 1800, germanii au spus ca ei vindeau hamburgeri in portul Hamburg inca de dinainte, fapt care si explica denumirea acestuia. Cu toate acestea, istoria celebrului burger a inceput cu secole inainte ca Statele Unite macar sa fi fost descoperite de Cristofor Columb.
 Intre anii 1167-1227 a domnit Genghis Khan, imparatul celui mai mare imperiu al istoriei, Imperiul Mongol. Armata cu care acesta a reusit sa cucereasca aproximativ 20% din suprafata lumii era una impresionanta, compusa in special din cavalerie mobila. Strategia de razboi pe care mongolii o aveau impunea ca trupele calare sa fie in continua miscare, soldatii obisnuiau sa doarma pe cai, iar singurul motiv pentru care Hoarda de Aur se oprea era pentru a le permite cailor sa se odihneasca. Din acest motiv, mongolii au avut nevoie sa dezvolte un aliment care sa le permita sa gateasca si sa manance in timp ce erau in miscare. Astfel prima forma de burgeri a aparut, cavaleristii obisnuiau sa puna o bucata de carne, de vita, oaie, cal sau camila sub sa si sa o pastreze acolo timp de o zi cat timp calatoreau. De la forta de frecare dintre spatele calului si sa, carnea se rupea in fasii si bucati mici si se gatea singura. Astfel, primul fel de carne tocata gatita in forma circulara, a aparut. Dupa ce nepotul lui Genghis Khan, Kublai Khan a invadat Moscova in anul 1237 si atunci pentru prima data, europenii au facut cunostinta cu acest nou mod de a prepara carne. Mongolii nu foloseau sosuri in burgeri, carnea era doar asezonata cu piper si condimente, iar mai apoi consumata impreuna cu o turta facuta din grau. Burgerul modern era in anul 1237 o idee indepartata.
Reteta chiftelei s-a transmis in Germania prin intermediul comerciantilor nemti care calatoreau pe intreg continentul european. Aici, reteta a fost imbunatatita iar in secolul al 17-lea a parasit continentul european pentru a ajunge in America de Nord. In portul din Hamburg, marinarii puteau sa isi cumpere Hamburgeri, care erau intr-o forma diferita fata de burgerii moderni. Acestia aveau o singura felie de paine care de obicei era asezata langa chiftea sau sub ea si se serveau cu diferite sosuri si castraveti murati. Forma moderna a burgerului a aparut in Statele Unite. Controversata origine a burgerilor moderni, este in continuare dezbatuta de catre istorici, dar concluzia finala este ca cel mai apreciat sandwich al istoriei a aparut datorita mongolilor lui Genghis Khan.